Omdat er nog niet genoeg coaches zijn..

Gepubliceerd op 24 november 2024 om 08:31

Laatst zat ik in mijn stamkroeg toen iemand me vroeg: "Er zijn al zoveel coaches. Waarom zouden mensen voor jou kiezen?" Het was geen gemene vraag, eerder een nieuwsgierige en ook meer in de lucht gesteld.. een overpeinzing. Voordat ik het wist, hoorde ik mezelf reageren: "ik kan me onderscheiden!" en daarna nog iets over mijn ervaring en hoe ik dit werk al mijn hele werkzame leven doe. Het klonk hol, alsof ik mezelf niet echt geloofde; 'ik heb toch wel betere antwoorden dan dat!' Waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom kan ik dit zo goed?

 

Ik begon terug te denken aan de vele situaties waarin mensen mij iets toevertrouwden, waarin ik teams samenbracht, waarin ik zag dat iemand ineens een stap zette die daarvoor ondenkbaar leek. Dat soort momenten voelt voor mij vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

 

De kracht van echt verbinden

Jarenlang dacht ik dat wat ik doe niets bijzonders was. Dat iedereen dit wel kan. Maar dat klopt niet. Verbinding maken, écht verbinding maken, is geen vanzelfsprekendheid. Het is een talent en het is een talent dat mij ligt. 

 

Ik ben sensitief, maar wel op een praktische manier. Ik voel aan wat er speelt, ook wat er niet gezegd wordt. Die gevoeligheid maakt dat mensen zich eigenlijk altijd snel veilig voelen bij mij. Ze durven te praten, te delen, kwetsbaar te zijn. Hierdoor ontstaat ruimte om te groeien. Het vertrouwen dat ik uitstraal, maakt dat ik naast mensen kan staan. Niet erboven, niet ervoor, maar ernaast. 

 

Mijn kracht lijkt juist te liggen in dat meebewegen. In situaties waar spanning is, waar mensen zich onbegrepen voelen, waar vastgeroeste patronen zitten, weet ik ruimte te creëren. Ik hoef het niet op te lossen, dat doen mensen uiteindelijk altijd zelf. Helpen om daarvoor de benodigde stappen te zetten, dáár help ik ze mee.

 

Wat levert dat op?

Die aanpak heeft impact. Mensen met wie ik samenwerk, mijn collega's en mijn coachees, ervaren dat er rust en overzicht ontstaat. Ze voelen zich begrepen en gehoord, wat hen motiveert om zelf verantwoordelijkheid te nemen en in beweging te komen. Teams gaan elkaar beter begrijpen en pakken samen regie waardoor conflicten afnemen en samenwerking sterker wordt. Medewerkers ontwikkelen zich en worden succesvoller, omdat ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf. Dit vertaalt zich in resultaat: betere prestaties en meer (werk-)plezier. Het belangrijke en mooie is dat dit geen geforceerd proces is. Het ontstaat organisch vanuit vertrouwen en verbinding.  

 

Spannend om te delen

Toch voelt het spannend om dit allemaal zo op te schrijven. Ergens hoor ik dat stemmetje nog steeds fluisteren: "doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg." Het is de stem van mijn opvoeding, van de regionale nuchterheid waarin ik ben opgegroeid en misschien wel van de maatschappij die liever ziet dat we onszelf bescheiden opstellen. Niet teveel ruimte innemen, niet naast je schoenen lopen. 

 

Maar is het echt naast je schoenen lopen als je simpelweg deelt wie je bent en wat je kunt? Wat ik nu weet, is dat mezelf klein houden niemand helpt. Als ik blijf doen alsof wat ik doe vanzelfsprekend is, dan geef ik mijn talenten niet de ruimte anderen echt te helpen.

 

De loge versus het balkon

Jaren geleden zei een coach tegen me: "waarom plaats jij jezelf altijd in de loge? Je hoort op het balkon." Dat raakte me. Ik hield mezelf klein en heb dat jarenlang volgehouden omdat ik niet te veel ruimte wilde innemen. Ondertussen heb ik geleerd dat het niet arrogant is om te zeggen dat je ergens goed in bent. Dat het juist waardevol is om te staan voor wat je te bieden hebt. Voor mij betekent dat: verbinden zonder opsmuk. Mensen vertrouwen geven, zodat ze in hun kracht komen.

 

Coachen als tweede natuur

Waarom ik dit doe? Omdat het voelt als ademen en het resultaat dus vaak ook heel erg leuk is om te zien! Het is waarom medewerkers me toevertrouwen wat ze normaal niet met hun manager zouden delen. Waarom teams in beweging komen, zelfs als de onderlinge verhoudingen ingewikkeld zijn. Waarom ik, zonder er bovenop te zitten, resultaten bereik. Juist door niet over te nemen, maar de ander ruimte te geven en zijn/ haar talenten aan te wenden. 

 

Als je doet waar je écht goed in bent, dan kan het eigenlijk niet misgaan!

 

Elke

- Sterk in Verbinding - 

info@sterkinverbinding.com

Volg mij op LinkedIn en Facebook: Brunink Coaching en Leiderschap

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.