Samenwerken lijkt makkelijk: iedereen doet z'n ding en het komt goed. Maar vaak is er meer aan de hand. Onder de oppervlakte - de waterlijn - speelt van alles qua emoties, onuitgesproken verwachtingen en oude patronen. Als je daar niet naar kijkt, kan het flink misgaan. Tijd om dit eens anders te bekijken!
Het team als spinnenweb
Stel je een spinnenweb voor. Elk teamlid is een knooppunt in dat web en de draden verbinden iedereen met elkaar. Als één draad knapt of op grote spanning staat, beweegt het hele web mee. Onbewuste spanningen, zoals iemand die zich buitengesloten voelt, verstoren de teambalans en maken het geheel instabiel. Hoe herstel je dat? Niet door te trekken aan de losse draden, maar door samen te kijken naar het grotere geheel.
Systemische aandachtspunten
Met een systemische blik kijk je naar hoe alles in een team met elkaar verbonden is. Hier zijn drie aandachtspunten:
- Wie hoort erbij?
Elk teamlid wil zich gezien en gewaardeerd voelen. Voelt iemand zich buitengesloten, dan kan die spanning zich via het web verspreiden en het hele team beïnvloeden. Zorg dat iedereen in het team, zijn plek heeft.
- Is er balans tussen geven en nemen?
Als iemand altijd geeft en weinig terugkrijgt of andersom, ontstaan er scheve verhoudingen. Net zoals bij een web dat te zwaar wordt aan één kant, gaat de balans verloren. Een gezond team zorgt voor een eerlijke en gelijkwaardige uitwisseling.
- Erken wat er is
Soms zijn er dingen die een team liever wegstopt, of onder het figuurlijke kleedje veegt. Dit kan een mislukt project zijn, een (oud) conflict of een collega die is vertrokken. Juist door deze 'losse' draden te erkennen, door hier aandacht voor te hebben, ontstaat rust en stabiliteit.
Onder de waterlijn werken is belangrijk!
Een team dat aandacht besteedt aan wat er echt speelt, wordt sterker en effectiever. Dus stel jezelf de vraag: hoe stevig is ons web? Door samen te werken aan de verbindingen, door open met elkaar te praten - ook al is dat soms erg ingewikkeld-, wordt samenwerken makkelijker en plezieriger.
Wat is er in jullie team nodig?
Elke
- Sterk in Verbinding -
Volg mij op Facebook: Brunink Coaching en Leiderschap
Reactie plaatsen
Reacties
Hoi Elke,
Ten eerste wil ik graag zeggen dat ik hè fijn vind om je blogs te lezen.
Mijn vraag over samenwerking in teams is, hoe kaart ik aan dat het niet in balans voelt voor mij en hoe maak ik connectie met de met name jongere teamleden? In een overleg wordt altijd de vraag gesteld hoe de samenwerking is. Dan zegt iedereen altijd “goed hoor”. Dan val ik soms bijna van mijn stoel maar blijkbaar ligt dit dan bij mij dat het niet goed voelt. Hoe maak ik het dan bespreekbaar?
Hoi Cobie,
Dank je wel voor je vraag en je fijne reactie! Wat je beschrijft is heel herkenbaar. Het gevoel dat iets niet in balans is, terwijl anderen “alles gaat goed” zeggen, kan verwarrend en vervelend zijn.
Mogelijk is de openheid op verkeerde plekken aan de orde. Als je 'op de wandelgangen' het werkelijke verhaal hoort, maar tijdens werkoverleggen niet, waar komt dat dan door he? Mogelijk ervaren collega's onvoldoende ruimte of veiligheid om echt oprecht uit te wisselen met elkaar. Dat is jammer en daar zou aan gewerkt moeten worden.
Voor jou heb ik een paar tips:
Praat vanuit de ik-vorm en benoem je gevoel. Bijvoorbeeld: “ik merk dat ik soms het gevoel heb dat de samenwerking niet helemaal in balans is. Herkennen jullie dat ook?” Zo nodig je uit tot openheid zonder direct in te vullen of te oordelen.
Vraag door. Zoek verdieping in het gesprek:
Stel vragen als: “Wat betekent voor jullie ‘goede samenwerking’? Kunnen we daar concrete voorbeelden van delen?” Dit voorkomt oppervlakkige antwoorden. Eigenlijk komt het neer op geen genoegen nemen met het simpele: "goed hoor!"
Voor wat betreft de jongere teamleden; toon belangstelling en zoek verbinding. Wees nieuwsgierig. Bijvoorbeeld: “ik ben benieuwd hoe jij onze samenwerking ervaart. Wat helpt jou om prettig te werken?”
Informele momenten, zoals een koffiepauze, werken vaak goed. Je kunt ook met jouw leidinggevende afstemmen om dit onderwerp een keer echt te agenderen. Agendeer het en laat mensen voor het overleg goed over het onderwerp nadenken. Creëer met elkaar een sfeer waarin je openhartig kunt delen.
Tot slot, heb ook vooral aandacht voor wat wel goed gaat. Niet alleen het negatieve benoemen.
Het vraagt moed om dit te bespreken, maar jouw openheid kan veel in beweging zetten.
Succes!
Groetjes,
Elke