In mijn vorige bericht vertelde ik over sensitiviteit: het oppikken van signalen die vaak onzichtbaar blijven en die omzetten in begrip. Maar wat gebeurt er als je die inzichten gebruikt om echt contact te maken? Dat is de essentie van verbinding.
Heb je het eerdere bericht over sensitiviteit, gemist? Kijk op LinkedIn (Elke Brunink) bij 'mijn bijdragen', 'De kracht van sensitiviteit: van aanvoelen naar begrijpen.'
Wat is verbinding?
Verbinding maken betekent dat je echt contact maakt, met jezelf en met de ander. Het is meer dan even luisteren of elkaar begrijpen. Het gaat om eerlijk en open durven zijn. Benoemen wat je voelt of merkt, zonder oordeel.
In mijn werk merk ik vaak dat mensen juist hier vastlopen. Er zijn spanningen in een team, een familie of relatie, maar niemand benoemt wat er echt speelt. Iedereen voelt het, maar het blijft onuitgesproken. Dat zorgt voor afstand. Als je dan de moed hebt om dat onzichtbare te benoemen, kan er iets veranderen. Dan ontstaat er ruimte.
Waar verbinding begint..
Verbinding begint bij jezelf. Je kunt pas goed contact maken met een ander als je jezelf begrijpt. Wat voel je? Wat raakt je? Waar loop je tegenaan? Door eerst stil te staan bij jouw eigen 'binnenwereld', kun je vervolgens met een open blik naar de ander kijken.
Die openheid is essentieel. Als je echt luistert en zonder oordeel aanwezig bent, voelt de ander zich gehoord. Klinkt simpel en logisch? Toch is écht luisteren niet zo simpel, maar het effect krachtig! Mensen hebben namelijk vaak geen oplossingen nodig, maar wel erkenning. "Ik hoor je" kan al genoeg zijn om iets te veranderen.
Hoe werkt dit?
Bijvoorbeeld in een team waar spanningen zijn. Iedereen voelt het, maar niemand zegt er iets over. Als je dan vanuit sensitiviteit benoemt wat je merkt, bijvoorbeeld: "ik heb het gevoel dat er spanning is over hoe we samenwerken, klopt dit?" geeft je anderen de ruimte om er ook iets over te zeggen. Vaak is dat het begin van een gesprek dat anders niet zou plaatsvinden. Ik had onlangs met iemand een gesprek die zich heel erg gespannen voelde en dat uitte door veel te praten. Het vele praten ging gepaard met zichtbare zenuwen. Toen ik degene vroeg of ze gespannen was en aangaf dat dat echt niet nodig was, kreeg ze de ruimte om haar spanning en onrust te voelen, het te erkennen en daarna met meer rust, het gesprek te vervolgen.
Hetzelfde geldt in je persoonlijke leven. Misschien voel je dat een vriend(in) zich terugtrekt of dat een familielid ergens mee zit. Door contact te maken en het voorzichtig te benoemen, kun je de verbinding herstellen.
Kleine stapjes, grote veranderingen
Je hoeft geen grote sprongen te maken. Het begint vaak bij kleine dingen: luisteren, een vraag stellen, iets benoemen. Deze kleine stappen kunnen al een enorm effect hebben. Mensen voelen zich gezien en gehoord en dat opent de deur naar verandering.
Meer weten over mijn aanpak of benieuwd hoe ik je verder kan helpen? Kijk verder op de website naar de verschillende soorten coaching of neem contact op voor de mogelijkheid van teamtrajecten. We kunnen ook één op één naar het systeem kijken en de patronen of dynamieken samen bekijken. Ik help je graag verder.
Elke
- Sterk in Verbinding -
Volg mij op Facebook: Brunink Coaching en Leiderschap
Reactie plaatsen
Reacties